Rezumat


    Propunerea de proiect intitulata “Cercetarea substitutiei osoase cu materiale biocompozite fabricate prin tehnici specifice metalurgiei pulberilor”, acronym BONY, are ca obiectiv general obtinerea de materiale biocompozite avansate, pe baza de hidroxiapatita (HAP) ranforsata cu pulberi pe baza de titan (Ti) pentru care procesul de osteointegrare este accelerat de prezenta esterilor organici naturali ai borului. Aplicatiile vizeaza substitutia osoasa prin reconstructie de mici dimensiuni la nivelul tesutului osos cranian si vertebral.

    Relevanta proiectului rezida din necesitatea elaborarii, in conditii tehnico-economice avantajoase, de implanturi osoase din biocompozite avansate care sa prezinte capacitate cat mai ridicata de osteointegrare, cu efecte benefice asupra pacientilor care suporta interventii chirurgicale pentru substitutie osoasa prin reconstructie la nivel cranian si vertebral.

    Rezultatele proiectului BONY sunt:

 1. material biocompozit inovativ tip monobloc pentru implant osos de vertebral fabricat prin tehnologia de micro-injectie de pulberi biocompozite;

 2. material biocompozit inovativ tip strat pentru implant osos cranian fabricat prin tehnologia MAPLE de acoperire cu laser a substraturilor din placa de titan cu pulberi biocompozite;

 3. material si metoda inovativa de accelerare a osteointegrarii implanturilor osoase.

    Aspectele inovative/originale ale proiectului BONY sunt reprezentate de:

- combinatia inovativa de pulberi metalice si ceramice, de dimensiuni micrometrice si nanometrice. Alegerea tehnologiilor avansate de sinterizare, respectiv depunere de straturi va asigura obtinerea de structuri hibride ce vor conferi proprietati fizico-mecanice, tehnologice si biochimice adecvate tesutului osos natural.

- utilizarea, in premiera, a tehnologiei de micro-injectie care va deschide calea fabricarii de implanturi osoase biocompozite de dimensiuni mici si cu geometrie complexa.

- aplicarea originala ┼či inovativa a tehnologiei MAPLE de acoperire cu fascicule laser in vederea obtinerii de straturi biocompozite cu structura hibrida pe suport metalic de titan, cu proprietati similare variantei monobloc.

- utilizarea originala atat din punct de vedere al compozitiei chimice cat si al tehnologiei de aplicare, a esterilor organici naturali ai borului cu rol de acceleratori ai procesului de osteointegrare.

    Dintre avantajele oferite de biocompozitelor BONY se remarca urmatoarele: resorbabilitate, stabilitate geometrica, durata de functionare superioara, micro-prelucrabilitate mecanica, adaptabilitate la forme complexe si dimeniuni reduse, capacitate crescuta de osteointegrare.

    Impactul rezultatelor proiectului poate fi evaluat conform criteriilor: stiintific (materiale biocompozite inovative), tehnologic (tehnologii de fabricatie adaptate geometriei si dimensiunilor implanturilor), formarea resursei umane pentru cercetare, economic si social (imbunatatirea calitatii vietii pacientilor).Ne gasiti pe:

    

Locatie : Google maps


Contact:

Prof.dr.ing. Oana Gingu

Address: Calea Bucuresti nr. 107 - Craiova
Telephone: +40 741 152 237
FAX: +40 251 416 630
E-mail:oanagingu@yahoo.com
gingu.oana@ucv.ro