-
MENIU
 
 
 
-
  AL III-LEA SEMINAR NATIONALDE MECANISME SNM’08  
 

 

PRIMELE EDIŢII ALE SEMINARULUI NAŢIONAL DE MECANISME

 


Asociaţia Română pentru Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor cuprinde membri din colective aparţinând de universităţile româneşti care au preocupări in domeniu. Aceste preocupări vizează atât cercetarea ştiinţifică cât şi educaţia şi formarea.

In contextul modificărilor profunde pe care le traversează învăţământul superior românesc precum şi al accentuării competiţiei din Spaţiul European al Educaţiei şi Cercetării, identificarea de soluţii şi de exemple de bună practică reprezintă o cale de promovare cu succes a ştiinţei mecanismelor.

Pornind de la acest concept, a fost lansată prima ediţie a Seminarului Naţional de Mecanisme care s-a desfăşurat la Braşov in 2-4 martie 2006.

Seminarul, gândit ca un forum colaborativ de dezbatere a fost structurat pe trei secţiuni, urmărind evaluarea stadiului actual şi încercând să identifice căile de urmat în viitor pentru educaţia, formarea şi cercetarea ştiinţifică in domeniul sistemelor mecanice.

Pregătirea acestui seminar a permis realizarea unei baze de date informaţionale privind conţinutul disciplinei „Mecanisme” din planurile de învăţământ ale ciclului de licenţă şi identificarea de instrumente de predare şi aplicaţii practice. Acest demers, început în 2006 este necesar a fi acum completat pentru ciclul I şi extins pentru ciclul II al studiilor de tip Bologna.

Seminarul a propus şi identificarea concepţiei fiecărui colectiv prezent privitoare la nevoia de modernizare a conţinutului disciplinelor şi de adaptare a lui la nevoile de cunoaştere ale absolvenţilor pentru a accesa cu succes piaţa muncii. Ultimii ani au adus finanţări substanţiale pentru dezvoltarea infrastructurii didactice în universităţi, cu posibilitatea de realizare de laboratoare performante iar un schimb de experienţă in acest domeniu este necesar şi benefic.

Primul Seminar Naţional a adus in discuţie şi problema cercetării ştiinţifice, subliniind că priorităţile actuale la nivel european şi naţional sunt intens focalizate asupra dezvoltării de produse complexe performante, rapid transferabile la nivel industrial. Sistemele mecanice devin astfel elemente cheie in realizarea acestor produse. S-a evidenţiat necesitatea abordării integrate a cercetării mecanismelor ca parte componentă a proiectelor privitoare la sisteme complexe. Cercetarea inter- şi transdisciplinară reprezintă calea care trebuie urmată; dezvoltarea de grupuri de cercetare care abordează teme în conceptul „de la material la produs” reprezintă o cale pe care colectivul din Universitatea Transilvania a aplicat-o cu succes in studiul sistemelor de energii regenerabile.

Deschiderea către beneficiarii din mediul economic, colaborarea cu aceştia pe teme concrete de cercetare-dezvoltare dar şi in domeniul formării continue au fost aspecte discutate in cadrul acestui Seminar.

Seminarul din 2006 a deschis o cale şi a arătat că progresul se poate obţine printr-o bună cunoaştere reciprocă şi prin colaborare.

Ediţia 2007, găzduită de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca in aprilie 2007 a continuat pe linia deschisă de ediţia de la Braşov. Analiza educaţiei şi a interacţiunii cu cercetarea ştiinţifică a fost aprofundată şi a relevat potenţialul existent in domeniu. Schimbul activ de experienţă s-a concretizat prin noi idei de proiecte dintre care unele au fost depuse  şi selectate pentru finanţare in 2008.

Considerăm că acest seminar trebuie să reprezinte şi in continuare un spaţiu al ideilor novatoare şi al dezvoltării pentru a contribui în mod real la consolidarea locului pe care studiul mecanismelor îl are în formarea tinerilor şi în cercetare. Sunt convins că întâlnirile noastre au rol informativ şi formativ şi pot reprezenta repere ale dezvoltării domeniului şi consolidării lui la nivel naţional şi internaţional.

Prof. Dr. Ing. Ion VIŞA
Preşedinte ARoTMM

 
-
  ro en   Copyright © Facultatea de Mecanica din Craiova   WebMaster