Snow
Snow
Snow
Snow
Snow
Motor

Viața academică - EVENIMENTE

CEREMONIE ACORDARE TITLU DOCTOR HONORIS CAUSA

Prof.dr.ing. Ernst von LAVANTE - Univ. Duisburg-Essen

La propunerea Facultatății de Mecanică s-a acordat în ziua de 16 mai 2013 de către Universitatea din Craiova,  titlul de Doctror Honoris Causa domnului prof. Ernst von LAVANTE.

Prof. Ernst von Lavante

EDUCAȚIE ȘI FORMARE

Domnul profesor Ernst von Lavante s-a născut în aprilie 1951 în Germania, este căsătorit și are 2 copii. Domnia sa a absolvit în 1971 liceul Wirsberg, din Würzburg, Germania, și în 1977 Facultatea de Inginerie Aerospațială a Universității Tehnice din Munchen Germania, unde a susținut lucrarea cu titlul: Recalcularea și reproiectarea motorului, He-S3b (primul motor cu reacție operațional), pentru care a avut frecvente consultări cu Prof. H. von Ohain din Daytona, Ohio, USA. În anul 1978 a obținut titlul de Master of Science, în Inginerie Aeronautică și Astronautică a Universității Urbana din Illinois, USA. În anul 1980 a obținut titlul de doctor în Științe Aeronautice și Astronautice la aceiași universitate din Statele Unite ale Americii, unde a susținut lucrarea cu titlul: Mecanismul stingerii flăcării în stratul limită (experimental și numeric), avându l ca și coordonator pe Prof. R. A. Strehlow, de la departamentul de Inginerie Aeronautică și Astronautică.
VL

DOMENII DE COMPETENȚĂ

Domeniul de expertiză al domniei sale, în care are contribuții remarcabile atât în cercetare, pe plan profesional cât și în calitate de cadru didactic cuprinde: Mecanica fluidelor, Aerodinamică, Dinamica computațională a fluidelor, Metode numerice generale, Măsurarea curgerii fluidelor, Știința calculatoarelor.

CONTRIBUȚII REMARCABILE

 • Extinderea dezvoltării unei scheme Predictor-Corector introdusă de MacCormack, cu accent pe formularea consistentă a condițiilor la limită
 • Dezvoltarea de metode numerice de simulare a unei curgeri vâscoase incompresibile în jurul fuselajului și aripii, precum și configurarea unei elice pentru un avion de dimensiuni medii
 • Investigații experimentale pentru mai multe configurații la avionul de înaltă performanță F16 Falcon, cu accent pe stabilitatea zborului la unghiuri mari de atac.
 • Simularea numerică a formării fenomenelor acustice la un elicopter, induse de perturbațiile lamelor de rotor
 • Investigarea undelor acustice neliniare la elicea de mare viteză Propfan SR-5 produsă de Hamilton Standard
 • Dezvoltarea unui solver numeric robust pentru ecuațiile tridimensionale Navier-Stokes
 • Dezvoltarea unei metode numerice eficiente, cu acuratețe în funcție de timp, pentru simularea curgerii nestaționare vâscoase a fluidelor compresibile.
 • Simularea curgerii în sistemul de duze NASP (avion experimental X30)
 • Dezvoltarea unei scheme eficiente de simulare a reacțiilor chimice de la curgerea în camerele de combustie a motoarelor in SCRAM-jet, folosind un amestec hidrogen-aer
 • Postprocesarea eficientă a simulării curgerii în regim parallel computer
 • Evaluarea efectelor gazelor reale în duze Venturi folosite la contorizarea gazelor naturale sub presiuni înalte
 • Reducerea frecărilor aerodinamice la bob-skiurile cu 2 și 4 locuri (aplicație pentru echipa olimpică de bob a Elveției la jocurile de la Salt Lake City)
 • Calculul pierderilor de presiune în aparate de măsură bazate pe efectul Coriolis
 • Investigarea fenomenelor critice din microduze

EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ

Sep. 1975 - Aug. 1976 Asistent, la Institutul de Mecanica Fluidelor, Universitatea Tehnică din Munich, sub îndrumarea prof. Dr.-Ing. E. Truckenbrodt
Ian. 1977 - Aug. 1980 Asistent de cercetare la University of Illinois, Departamentul de Aeronautică, Univ. Urbana, Ill. USA
Aug. 1980 - Sept. 1981 Asistent de cercetare la, MIT, Laboratorul de Turbine cu gaz, Boston, Mass., USA, având ca sarcină modelarea numerică a compresoarelor cu curgere în stadiul transonic.
Sept. 1981 - Aug. 1985 Asistent didactic, la Texas A&M University, Departamentul de Inginerie Aerospațială, unde a supervizat și dirijat câteva proiecte în cooperare cu NASA Langley, NASA Ames and NASA Johnson Space Centre.
Aug. 1985 - Aug. 1989 Profesor asociat la Old Dominion University, departamentul de Inginerie mecanică Norfolk,Virginia, USA; Project manager la NASA Langley Research Center, Hampton, Virginia, USA. Acolo s-a ocupat cu supervizarea și dirijarea de proiecte pentru NASA Langley, sau alți parteneri industriali, precum și cu organizarea de întâlniri și conferințe științifice.
Sept.1989 – Mai 2007 Profesor, la Universitatea din Essen, discipline legate de Turbomașini
Mai 2007 – prezent Profesor, la Universitatea din Essen, discipline legate de Mecanica fluidelor
Gol